Plastiikkia, plastiikkia!

Teksti on julkaistu Pietarsaaren sanomissa huhtikuussa 2018

Itseensä tyytyväinen asiakas punnitsee kaupassa tomaatit ilman kääreitä ja muovipusseja. Seuraavankin muoviansan hän välttää valitessaan hedelmiksi tällä kertaa tertussaan näppärästi pysyviä banaaneja.

Muoviin pakatun juuston tilalle hän poimii ympäristömerkittyä tonnikalaa purkissa ja nakkaa vielä (muoviseen) ostoskoriin pähkinät irtomyynnistä paperipussissa ja limsan tölkissä. Säilyketölkkien ja paperipussien ympäristövaikutuksia ei nyt kestä ruveta miettimään, ei myöskään monikansallisen virvoitusjuoman eettisyyttä, muuten ei putiikista pääse pois – ainakaan ostokset mukanaan.

Kauppaan jäävät muoviin pakatut vadelmat ja pakastehernepussit, tällä kertaa. Mutta silmägeelitipat on saatava, eikä muovipakkaukselle ole apteekissa vaihtoehtoa. Kertapakatut muoviampullit on kääräisty muovitettuun kuoreen ja varmuuden vuoksi koko satsi on vielä pahvilaatikossa.

Epätoivo iskee muovitonta maaliskuuta viettävään kuluttajaan, joka pyrkii supistamaan hiili- ja muovijalanjälkeään. Plastiikki on ikävä kyllä kuin antiikki: kestää sukupolvelta toiselle, mutta toisin kuin antiikki, se ei myöhempinä aikoina ilahduta löytäjäänsä.

Maailmalla on näkynyt tempauksia, joissa shoppaajien joukko tekee täsmäiskuja marketteihin: kukin tekee ostoksensa ja kokoontuu sitten kaupan edustalle purkamaan tuotteita muovikääröistään. Muovit jätetään ostoskärryihin tai tungetaan ruokakaupan roskakoreihin, jotka täyttyvät hetkessä.

Iso-Britanniassa supermarketeista kertyy miljoona tonnia muovijätettä vuodessa, eikä määrä Suomessakaan ole ihan mitätön. Jotta muovipakkauksista lopullisesti päästään, tarvitaan toki monen toimijan yhteistyötä; kauppiaat eivät yksin voi muutosta toteuttaa. On joka tapauksessa pysäyttävää nähdä, minkä määrän pakkausjätettä parikymmentä asiakasta jättää jälkeensä.

Vähittäiskaupan toimet helpottavat jatkossa muovien välttelemistä. K-ryhmä on julkaissut muovilinjauksen sekä muuttanut oman merkin kosmetiikkansa mikromuovivapaaksi ja S-ryhmän kassoilta poistuvat ohuet pienet muovipussit. Kiusaus kääräistä einesvuoka muoviin on pienempi, kun pussia täytyy erikseen pyytää henkilökunnalta. Hollannissa Ekoplaza-ketju tarjoaa yli 700 tuotetta muovittomalla osastollaan ja brittiläinen Tesco on luvannut siirtyä kokonaan kompostoitaviin tai kierrätettäviin pakkausmateriaaleihin vuoteen 2025 mennessä.

Tiedän, etteivät lomalentojeni tuhoja korvaa vaatimattomilta tuntuvat yritykseni vältellä muovia tai valita ympäristöystävällisiä tuotteita. Valinnat eivät silti mene hukkaan. Hienointa olisi, jos kunnat tarjoaisivat asukkailleen sellaisia vaikutusmahdollisuuksia kuin Iissä, missä kuultiin kuntalaisia ja etsittiin yhdessä monen toimijan voimin keinoja vähentää kunnan hiilidioksiidipäästöjä. Palvelumuotoilua hyödyntänyt ja asukkaita osallistava kehittämishanke palkittiin viime syksynä Euroopan parhaana ilmastotyönä. Monta päätä keksii yleensä enemmän vaihtoehtoja kuin yksin kamppaileva kuluttaja. Vastaavilla kokeiluilla voitaisiin yhteisvoimin pyrkiä vaikkapa Pietarsaareen ilman plastiikkia.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): arki, ympäristö Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s