Toisenlainen loma

Teksti julkaistu JeppisWeekly-lehdessä hehinäkuussa 2017

Laineiden liplatusta, laiskasti käänneltyjä kirjansivuja, rentoja joogahetkiä auringon laskiessa oli tilauksessa kesälomalle. Aina ei saa mitä tilaa – tuli toisenlainen kesä. Toisenlainen kuin kuvittelin, toisenlainen kuin aikaisemmat.

Huolellisesti suunniteltu kesäohjelma, se tasapainoinen yhdistelmä lepoa, liikuntaa, kevyttä kodinhoitoa, kulttuuriharrastuksia ja iloisia kohtaamisia, vaihtui kädenkäänteessä hiljaiseloon ja odotukseen sairaalan auloissa, lääkäreiden vastaanotoilla ja potilashuoneen sängyn äärellä.

Kun keski-ikäisen vanhempi sairastuu, monet kliseet käyvät toteen. Roolit vaihtuvat. Mieleen muistuu, mikä on todella tärkeää. Aika hidastuu, mutta ei aina oikeissa kohdissa. Ajatukset käyvät verkkaisiksi. Hetkessä on helpompi olla läsnä, vaikka syy saisi toki olla toisenlainen. Sote-uudistus arveluttaa, julkisen ja yksityisen sektorin avonaisina ammottavat saumakohdat hirvittävät omaista.

Kun ikää kertyy puolen vuosisadan verran ja vielä rapiat päälle, joutuvat koetukselle nivelten lisäksi järki ja tunteet. Joustavia polviakin tärkeämpi on joustava mieli. Itseni ikäisille kaikki tämä on varsin tuttua – mikä on ajatuksena sekä ahdistava että helpottava. Ahdistava sikäli, että huolestunut olotila on vertaisesimerkkien perusteella pysyvä, helpottava ja lohdullinen siksi, että huoliensa kanssa ei ole yksin.

Mutta ihminen on sopeutuvainen. Kun rakkaat ovat kyseessä, se mikä muulloin voisi ärsyttää, muuntuu välittömästi huolenpidoksi. Suunnanmuutokset suuressa ja pienessä sujuvat ilman arkista vatulointia, kalenterin tyhjentäminen ei tuota totuttuja ongelmia.

Harmittaako? Ei. Olen ollut juuri siellä, missä minun kuuluukin olla. Tämän kaiken olisin toivonut oppivani jo aiemmin, helpommissa olosuhteissa.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): perhe Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s