Ikärajatonta asumista odotellessa

Teksti on julkaistu JeppisWeekly-lehdessä 13.7.2017

Ystäväpiirini ikäjakauma ulottuu alle kolmekymppisistä kahdeksankympin kieppeille. Kumpi ihmisiä yhdistää enemmän, ikä ja elämänkokemus vai yhteiset arvot ja jaetut harrastukset? Kuorossa, lukupiirissä tai viereisellä joogamatolla on usein samanhenkinen ihminen, jonka kanssa juttua syntyy myös muusta kuin käsillä olevasta puuhasta. Toisinaan vieruskaveri on viisikymppinen, silloin tällöin parikymmentä vuotta itseäni nuorempi – tai vanhempi. Ja joskus ne erot ovatkin se, mikä tekee kohtaamisista kiinnostavia.

Toisaalta, kyllä kolmatta ikää lähestyvä toisen samanlaisen tuntee; ikäryhmien rinnakkaiseloa on hiljattain käsitellyt myös Helsingin Sanomien kolumnisti Anna-Stina Nykänen, jonka tekstistä tunnistin itseni. Nykänen ei usko ikääntyessään kaipaavansa yhteislaulua eikä vadelmakääretorttua, itse en halua virkata mummonruutuja tai veisata iskelmiä, yhteislauluksi kelpaa korkeintaan nuoruuteni The Smiths tai Pelle Miljoona. Nykänen toivoo tuleviin palveluasuntoihin myös muita kuin ikääntyneitä ja samaa toivon minä. Opiskelijoille onkin jo palvelutaloissa tarjottu halpaa tai ilmaista asumista seurusteluvelvoitetta vastaan.

Monessa paikassa eri-ikäisille on ollut tarjolla yhteisiä tiloja jo pitkään. Kymmenen-viidentoista vuoden takaisella tutustumismatkalla Hollannissa ja Tanskassa useilla paikkakunnilla oli saman katon alla vanhusten palveluita ja asuntoja sekä päiväkoti, kirjasto ja kulttuuritiloja. Vanhainkodeissa oli baaritiski ja bingoa, kirjastossa iäkkäämmät asukit lukivat nuorimmille. Monipuolinen kokonaisuus, vaikka toki pienimuotoinen, on pitkään palvellut niin kuntalaisia kuin kesäasukkaita myös Naantalin Velkualla. Siellä Palvelukeskus Kummelissa toimii vanhusten ryhmäkoti, kirjasto ja kahvila, yhteispalvelupiste ja ryhmäperhepäiväkoti.

Omin päin innostuisin tuskin missään iässä käsillä puuhastelusta, mutta lasten kanssa voisin tulevaisuuden vanhainkodissa askarrella vaikka vessapaperirullista ja tulitikkuaskeista. Päiväkotilaiset saattaisivat tanssahdella rokkimummon kanssa muinaismusiikin, esimerkiksi Beyoncén tai PMMP:n tahtiin.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): asuminen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s