Riittävän hyvä loman aloitus

Teksti julkaistu JeppisWeekly-lehdessä 29.6.2017

Viime päivinä olen ajatellut useita painokelvottomia ajatuksia. Siitä tietää, että lähestyvä loma tulee tarpeeseen. Samoin siitä, että hiljattain ostetun ja hintavan uimapuvun ompeleen purkautuminen ensiuinnilla saa samat mittasuhteet kuin lähipiirin terveysongelmat tai maailmalta kantautuvat surulliset uutistapahtumat. Iso ei erotu pienestä eikä mitätön merkittävästä.

Olen kyllä jossain määrin samaa mieltä kuin eräs Facebook-tuttava, joka joitakin päiviä sitten kommentoi, miten surkeaa suomalainen työelämä onkaan, kun loman alkamisesta niin voimallisesti riemuitaan sosiaalisessa mediassa. Kontrasti työn ja vapaa-ajan välillä näyttäytyy melkoisena. Jos töissä on mukavaa, kesäloma ei ehkä ole vuoden ainoa lepotauko ja kohokohta. Mutta eipä minullekaan, työtehtäväni itse valinneelle, oman aikatauluni ja ajankäyttöni hallitsijalle, loma tule hetkeäkään liian aikaisin.

Siihen on monia syitä. Kun työkiireet, omat keski-ikäiset vaivat, perhepiirin pullistelevat välilevyt ja maailmanpolitiikan ankeutuva arkipäivä kasautuvat, mieli ja ruumis vaativat aikalisää. Kaikesta ei pääse tauolle, mutta jonkinmoisen paussinappulan voi kuitenkin kytkeä päälle. Hengähdystaukoa tarvitaan, vaikka miten luulee vuoden varrella tasapainottavansa omaa arkeaan.

Ongelmia tuleekin siitä, että kahden, kolmen tai neljän kesäisen viikon aikana pitäisi ehtiä siivota, seurustella, rentoilla ja reippailla. Toinen lomaa edeltävä probleema on viittä vaille valmiin maailman syndrooma, joka itsestänikin sai jälleen tänä vuonna melko tiukan otteen. Loman lähestyessä pitäisi yhtäkkiä löytää edestään – tai takaansa – puhdas pöytä, siistit pinot sekä valmiit ja täsmälliset suunnitelmat syksyn varalle, mutta harvoinpa siihen pääsee. Kun muistaisi ilman ikäviä väliintulevia muuttujia asioiden tärkeysjärjestyksen ja sen, ettei maailma tule koskaan valmiiksi. Kalenteri ei ikinä ole sopivasti täynnä tai riittävän väljä, vaan puutteita on niin minussa, olosuhteissa kuin suunnitelmissa ja toteutuksessakin. Kun muistaisi, että hädän hetkellä ja vakavien sattumusten kohdatessa ei sen työpöydän kunnon niin väliä ole. Tärkeintä ovat ihmiset.

Ei tämä kolumnikaan päätynyt sinne, mihin tarkoitus oli, mutta hyvä niin. Riittävän hyvä.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Hyvinvointi Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s