Kaikki muuttuu, muutos pysyy

img_8958Aikuisiällä olen vaihtanut vuotta yksin, kaksin, äänekkäästi juhlien ja pienessä seurueessa hiljentyen. Uudet vuodet ovat käynnistyneet kotona, kylässä ja maailmalla. Vuodenvaihteen kellonlyöntien tahdissa tapaan monien muiden lailla katsoa sekä taakse- että eteenpäin, menneisiin ja tuleviin päätöksiin, toiveisiin ja suunnitelmiin. Niin nytkin.

Kaksi vuosikymmentä sitten olin suhteellisen uusi pääkaupunkilainen (tosin jo toista kertaa) uutuuttaan kiiltävien internet-palveluiden parissa. Uusi tuleva vuosi tuntui kaikin tavoin jännittävältä – ja sitä se olikin.

Kymmenen vuotta sitten suunnittelin – kolmatta kertaa – muuttoa Helsinkiin, aloittamista uudessa väliaikaiseksi aiotussa työssä, joka kuitenkin venähti neljäksi vuodeksi.

img_8629Kuusi vuotta sitten muutto Pietarsaareen oli jo päätetty, yksityiskohtia vielä hiottiin.

Uudessa vuodessa tuntuu ainakin jälkikäteen usein olleen kyse kirjaimellisesti uuden odotuksesta, työpaikan ja asuinpaikan vaihdoksista: nurkan takana häämöttävistä isoista muutoksista.

Isommassakin mittakaavassa vuodenvaihteessa tarkkaillaan uuden ajan merkkejä, hiljaisia signaaleja tulossa olevasta. Loppuvuodesta aletaan horisontissa nähdä merkkejä: nyt se tulee, isojen muutosten uusi aika.

Meidän aikanamme helposti havaittavia muutoksia onkin sekä takana että luvassa. Vuosi 2016 tarjosi uskomattomia vaali- ja äänestystuloksia maailmalla ja vaikeasti ymmärrettäviä käänteitä valtakunnan politiikassa. Maailman sodat ja kriisit ulottuivat meille saakka. Ensi vuonna mullistuu maakuntauudistuksen myötä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen. Meillä järjestetään kunnallisvaalit, Ranskassa valitaan presidentti.

img_8689On monia syitä, miksi näemme elävämme murrosaikaa, mutta niin on tehty ennenkin. Murrosta elettiin sotien aikana, sotien välillä, niiden jälkeisessä Suomessa, 60-luvun rakennemuutoksissa ja 80-luvun nousukaudella. Maailma muuttuu, muutos pysyy.

Kun katse on vuoden päätteeksi suunnattu eteenpäin, mietin oman elämäni mittakaavassa toiveita tulevalle vuodelle. Haluaisin luvata itselleni enemmän aikaa, vaikka juuri se ei elämässä lisäännykään. Enemmän levollisuuutta, lempeyttä, läsnäoloa. Asioille oikean kokoisia mittasuhteita ja mielenrauhaa niiden ympärille. Rakkautta maailmaan; siihen voin vaikuttaa vain sitä antamalla.

Yksi signaaleista ei sisällöstään huolimatta ole erityisen hiljainen: lepo on näiden aikojen uusi musta. Ensi vuoden listaykkönen onkin tyhjä tila kalenterissa: aikaa yllätyksille, aikaa olemiselle ilman tulostavoitteita ja tehokkuusvaatimuksia. Aikaa itselle, koska niinhän lentokoneen turvallisuusohjeissakin neuvotaan: pue ensin happinaamari itsellesi ennen kuin autat muita.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Hyvinvointi Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s