Kenelle kuuluu rokkenroll?

Tällä kertaa Sekatyöläinen kierrättää reippaasti. JeppisWeekly-lehdessä 17.11.2016 julkaistu teksti pohjautuu pariin aikaisempaan blogikirjoitukseen. Ensi kerralla sitten jotain ihan muuta.

img_8267*****************************************
Näinä pirstaleisen tiedon, ärhäköiden vastakkainasettelujen ja nopeasti kiihtyvien reaktioiden aikoina omien ennakkoluulojen ja stereotypioiden pohdinta on entistä tärkeämpää.

Mihin omat käsitykseni perustuvat, mikä ajatteluani rajoittaa? Rajoitanko ehkä samalla omaa elämääni ja suljen pois jotain, mikä saattaisi olisi ihanaa, kiinnostavaa ja virkistävää, mutta ei sovi naisille, miehille, aikuisille, aikuistakin keski-ikäisemmille, ylipainoisille, alipainoisille, suomalaisille.

Muka. Miten erilaiset ja moninaiset tavat elää sopisivat yhtä aikaa keskusteluun ja arkeen, kuinka näkisimme vaihtoehtoja?

dsc_0052Kouluissa ja kirjastoissa on käytetty työkaluina kuvakirjoja, kun pyritään ennaltaehkäisemään syrjintää ja kiusaamista.

Alakouluikäiset ovat aikuisten johdolla tutustuneet tarinoihin, joista he tunnistavat itsensä – ja toisensa: lapset ja aikuiset, joiden etninen tausta, lähtömaa, uskonto, ihonväri tai yhteiskuntaluokka on erilainen – tai sama kuin itsellä!

Perheet, joissa on äiti ja isä, kaksi äitiä, kaksi isää tai vain yksi jompaa kumpaa sorttia. Käsittelyssä ovat olleet myös eri-ikäiset ihmiset ja erilaiset vähemmistöt kuten liikuntaesteiset.

Lasten kanssa on tarkasteltu normikriittisesti myös sukupuolirooleja ja olemisen malleja: millaiset vaatteet kirjojen tytöille ja pojille on piirretty, mitä leikkejä he leikkivät, voisivatko asiat olla toisinkin ja miksi?

Keskustelu on tarpeen, vaikka omassa kodissa moninaisuutta pidettäisiinkin hyvänä asiana. Naapurissa asuu reipas ja reflektoiva nelivuotias tyttölapsi, joka marssii usein sisään kertomaan kuulumisiaan. Lähes joka kerta hänen kanssaan istahdetaan lukemaan kuvakirjoja, joista onkin herännyt vilkasta mielipiteenvaihtoa.

Eräänä aurinkoisena kesäpäivänä pieni naapuri kuitenkin kysyi kodin toiselta rouvashenkilöltä, onko tämä poika vai tyttö. Pienen arvuuttelun jälkeen selvisi ihmettelyn syy: poikahan naapurintädin täytyy olla, koska eivät tytöt soita lokkenlollia! Pienen vierailijan isä soittaa tätibasistin kanssa samassa bändissä rumpuja, oma äiti puolestaan ei lokkenlolliin osallistu soittamalla, joten näin täytyy olla yleisemminkin: pojat soittavat, tytöt eivät. Ja se joka soittaa, on siis poika, vaikka muulta ehkä ensinäkemältä vaikuttaisi.

Vanhemmat eivät tätä sukupuolitettua jakoa ole kotona tarjonneet, ihan omin päin oli lapsen päättelyketju syntynyt. Sittemmin on toisen naapurintädin kanssa löydetty luettavaksi kirjoja, joissa tytöt myös pelaavat lätkää ja soittavat sähkökitaraa, kukin oman valintansa mukaan. Vaihtoehtoja tarvitaan kirjoissa, lehdissä, koulussa, keskusteluissa. Vaihtoehtoja tarvitaan naapurissa lähellä ja kaukana.

img_812716-vuotias Paavo on aina halunnut oppia matonkudontaa, mutta meno opiston kurssille jännittää. Mahtaako siellä olla kuin äidin ja isoäidin ikäisiä naisia?

Baddie Winkle on 88-vuotias valkotukkainen mummo, joka bilettää (yli) puoli vuosisataa nuorempien kanssa yömyöhään, pukeutuu pinkkeihin napapaitoihin, paljetteihin ja korokepohjakenkiin. Hänellä on 2,4 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, mikä kertonee siitä, että erilaisuus myös kiinnostaa ja ehkä inspiroikin.

Jutun juju ei ole Baddien harjoittama nuorisokulttuuri, vaan paavojen ja pauliinoiden vapaus toimia itselleen sopivalla tavalla.

Avaruutta ajatteluun tarvimme usein myös me aikuiset, jotta erilaisia tapoja olla, elää ja harrastaa ei leimata vääriksi ja poikkeaviksi vain siksi, että ne eroavat omista valinnoista.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Ajattelu, Tasa-arvo Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s