Katoava keskitie

img_2683Teksti on julkaistu JeppisWeekly-lehdessä 22.9.2016

1980-luvulla maraton oli useimmille tavallisille kuntoilijoille turhan kunnianhimoinen unelma. Kympin jos juoksi, oli kovakuntoinen, mutta tänään ei oikein kehtaa postata someen hikistä omakuvaansa lenkkipolulta tullessa, ellei kilometrejä ole takana ainakin viisitoista.

Sama kehitys näkyy tietenkin huippu-urheilussa. Olympialaisten aikoihin joku näppärä verkonkäyttäjä oli asettanut rinnakkain 1970- ja 2010-lukujen telinevoimistelusuoritukset. Vierekkäiset videot osoittivat, miten 40 vuotta sitten kierteitä oli vähemmän, vauhti verkkaisempi ja voltit pyörivät huomattavasti lähempänä maata. Komeaa katseltavaa, mutta mitä on odotettavissa seuraavaksi, kun permantohypyt lähtevät nytkin kuin trampoliinista ja yliliikkuvat nivelet taipuvat yliluonnollisiin suuntiin?

Vastaava vauhti näkyy teknologiassa, teollisuudessa ja työelämässä. Talouden pitää kasvaa, kaupan kannattaa entistä paremmin, viennin vetää tehokkaammin, työtehon nousta. Mikrosirut ovat kutistuneet, näytöt litistyneet ja aiemmin erilliset toiminnot pakkautuneet saman kannen alle puhelimissa, tableteissa ja telvisioissa. Pyrimme isompaan, pienempään, nopeampaan – mutta harvemmin hitaampaan.

Samalla kun työaikaa virallisesti pidennetään (ja toisaalla työntekijöitä lomautetaan), asiantuntijat muistuttavat, että lepäämisenkin on virkistettävä aikaisempaa tehokkaammin. Rentoutumissuoritukseen on ohjeita lehdissä ja verkkosivuilla, unikouluja tarvitsevat myös aikuiset. Innostuakin pitäisi enemmän, normitaso ei enää riitä. Hiljattain Ylen haastattelussa muuan konsultti esitti, että työpäivän ulkopuoliseen elämään upotettu innostus on tehnyt meistä kyllästyneitä työntekijöitä: samaa imua ei elämyksellisen vapaa-ajan jälkeen riitäkään työpaikalle, missä nujutaan väsähtäneinä.

Tiedämme, ettei luonnonvaroja maailmankaikkeudessa ole tuhlattavaksi asti, etenkään jos emme opi niitä tasaisemmin jakamaan. Mutta riittääkö universumissa loputtomiin intoa, voimaa, jaksamista ja vauhtia kaikille? Onko tämä nollasummapeliä, jossa yhden elämänalueen draivi on pois toisesta?

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Työ, Yhteiskunta Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s