Aivomyrskyn kourissa

Teksti on julkaistu JeppisWeekly-lehdessä 25.8.2016

Koulun alkaessa muistetaan kaikkein pienimpiä oppilaita kuten aivan oikein ja kohtuullista onkin. Ekaluokkalaiset ovat liikenteessä aikuisten armoilla ja erityisen suojeluksen tarpeessa. Ala- ja yläkoulun taitteessa pikku mussukat muuttuvat kuitenkin monien mielissä epäilyttäviksi ja teinijoukkioiden ohi laittaudutaan naama peruslukemilla, pahaa aavistellen.

Se että täti-ihminen on viisitoistavuotiaalle näkymätön, ei ole henkilökohtainen loukkaus vaan osin ehkä jopa luonnonlaki. Aivotutkimus on viime vuosina osoittanut, että teinien päissä käy melkoinen aivomyrsky. Käynnissä olevat lukemattomat prosessit vievät energian ja huomion. Aivot kasvavat ja paitsi hormonit, myös synapsit surisevat.

IMG_6206Ympärivuorokautinen nukkuminen viikonloppuisin ei olekaan laiskuutta ja saamattomuutta, vaan teini-ikäinen siinä kehittää aivojaan, tunteitaan ja ajattelukykyään. Myöskään liikenteessä teini ei pärjää alakoululaista sanottavasti paremmin: kun hermoradat järjestyvät uudelleen, empatiakyvyssä tulee takapakkia eikä keskittymiskyky ole kummoinen.

Myllerryksen kourissa murrosikäinen ei kerta kaikkiaan kykene punnitsemaan tekojensa vaikutuksia ja seurauksia, havainnoimaan tapahtumia ympärillään – tai eläytymään vastaantulevan tädin asemaan ajaessaan kolmen kaverin kanssa pyörätiellä rinnakkain.

Samaan aikaan kuin me ikääntyvät muutumme näennäisesti näkymättömiksi, teinit kyllä pistävät merkille kuinka heitä kohdellaan. Mitä kasvavalle nuorelle kertoo aikuisten elämästä se, ettei nuorta huomioida samaan tapaan kuin vielä pari vuotta aiemmin tai palvella kuten aikuisia? Miten söpöistä koululaisista onkin yhtäkkiä tullut välteltäviä mörököllejä? Minkälaisen viestin annamme aikuistuville nuorille, jos luovutamme niin vähällä?

IMG_0540Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, etteivät nuoret erityisemmin aikuisten toimista välitä, niin yläkoululaiset kuitenkin kiinnittävät huomiota opettajien, vanhempien, kaupan kassojen ja kirjastonhoitajien käytökseen. Erään kirjaston asiakaskyselyssä henkilöstö totesi saaneensa ajattelemisen aihetta, kun nuoret asiakkaat huomauttivat tyytymättöminä, ettei heitä tervehditä samoin kuin aikuisasiakkaita. Tämä otettiin kyseissä kirjastossa kehittämisen kohteeksi: muista moikata teiniä!

Miksi oletamme että nuoret käyttäytyisivät huomaavaisesti, jos itse dissaamme heidät? Silloinkin kun vastaukseksi tulee epämääräinen murahdus tai katse kulmien alta, aikuinen on antanut aikuisen signaalin: näin huomioimme kanssaihmiset, nuoret ja vanhat. Tykkää teinistä silloinkin kun hän ei ole söpö, tykkää vaikka vähän väkisin!

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Mieli Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s