Ulkomailla kuin kotona

Teksti julkaistu JeppisWeekly-lehdessä kesäkuussa 2016

Miksi matkustat? Esitin kysymyksen itselleni, kun vääntäydyin kevätväsyneenä työmatkoilta tutulla Pännäisten asemalla aamujunaan lomamatkan aluksi. Varhaisaamun hämärässäkin syitä löytyi nopeasti: uudet maisemat, virkeämmät ajatukset, tuoreet ideat; lepo, tauko, mieli pois työstä ja arjesta. Mutta ennen kaikkea vastaus kuuluu: ihmisten kohtaamiset, samanlaisten ja erilaisten.

Maalikuussa kohteena oli Berliini, jonne houkuttaa ihmisten lisäksi ilmapiiri ja historia, ei niinkään arkkitehtuuri, vaikka hotellihuoneen ikkunasta levittäytyvässä maisemassa ojenteli ulokkeitaan viitisentoista nostokurkea. Kohtalaisen vanhan sekaan nousee koko ajan uutta. Tässähän ei ole mitään kotioloista poikkeavaa. Hotelli- ja kahvilaketjut sekä vaateputiikit ovat nekin tuttuja tai ainakin tutunoloisia.

Joitain asioita on sekä meillä Pietarsaaressa että Berliinissä – mutta isommassa enemmän: etnisten ruokavaihtoehtojen kirjo on hivenen laveampi ja hinnat maltillisempia. Saksalaisten ja muiden matkalaisten moninaisuus ja monikielisyys on sekin miljoonakaupungissa mittavampaa.

Parasta muutaman päivän pyrähdyksessä olivat tuttujen tapaamiset, iloiset saksalaisten, suomalaisten ja puolalaisten jälleennäkemiset. Monet itseäni nuoremmista berliininystävistä ovat kaksi- ja kolmikielisten pienten lasten äitejä, joiden kanssa käydään suomen-, ruotsin-, englannin- ja saksankielisiä keskusteluja.

Berliini on luonteva kohtaamispaikka eri-ikäisille, erikielisille, erimaalaisille. Vaikka oma ystäväpiiri koostuu kotimaasssa ja ulkomailla suhteellisen samalaisista aineksista, kulttuuri- ja koulutusalan ammattilaisista, Berliinissä altistuu myös muunlaiselle menolle. Kaupunkikehitys ei ole tuottanut eristäytyneitä slummeja tai selkeästi huono-osaisia alueita siinä määrin kuin Pariisissa tai Brysselissä. Matkalla tapaamiseen moskeijasta purkautui kadulle väkeä, synagogia kaupungissa on myös, turkkilaiset, taitelijat ja opiskelijat kansoittavat samoja seutuja.

Kaupunki kuitenkin myös muuttuu monin tavoin. Trendikkäiden hipsterialueiden rajat siirtyvät. Berliiniläisystävien luonnehdinnan mukaan ensimmäisen luomuputiikin ilmestyessä kortteliin rähjäinen (ja halpa) romantiikka on mennyttä ja hintataso nousussa. Gentrifikaatio pakottaa monet pienituloiset siirtymään etäämmälle ja kaupunginosien luonne muuttuu ajan kanssa.

Yritystä kaupunkisuunnitteluun kuitenkin on. Yksi tuttavista kertoi, ettei vuokranantaja voi purkaa sopimusta kuin ottaakseen asunnon omaan käyttöönsä, vuokrankorotuksiakin on rajoitettu. Viime vuonna käyttöön on otettu vuokria säätelevä laki, jotta erilaisilla ihmisillä olisi varaa asua keskustassa.

Lomanjälkeinen olotila on poikkeuksetta hyvä, lämmin ja hellä. Kaikista näennäisistä eroista huolimatta jokaisen matkalla tavatun ystävän ja tuttavan kanssa on verrattoman paljon enemmän yhteistä kuin erottavaa.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): arki, Matkalla Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s