Kesäisiä kohtaamispaikkoja

Teksti julkaistu JeppisWeekly-lehdessä 28.7.2016

Viimeisen viikon ajan on sosiaalisessa mediassa ja kasvokkaisissa kohtaamisissa kantautunut epätavallisia raportteja läheltä ja kaukaa nuorten ja vanhojen, tuttujen ja tuntemattomien tapaamisista. Tuskin kukaan on välttynyt Pokemón GO -ihastelulta tai kauhistelulta.

Tunteita animoidut örkit ovat toden totta herättäneet. Mutta ei. Minua ei yhtään harmita, että kesäsuomalaisten etsittävänä on virtuaaliötököitä eikä mustikoita. Eikä harmita sekään, että kyseessä on kaupallinen ison firman tuote, josta luonnossa juoksentelemisen vauhdittajaksi on ostettavissa pokemon-ansoja ja houkuttimia.

Marjojen poimintaa ja muuta Järkevää Tekemistä pelaamisen tilalle ovat ehdottaneet monet, toisia hirvittää kännykän tuijottelijoitten piittaamattomuus liikenteestä ja pihapiirien rajoista. Suojatielle voi kuitenkin törmätä myös uutisotsikoita tai sähköpostia tuijotellen ja luvattomia rajanylityksiä tehdään muutenkin kuin Pikachun perässä, mikä ei tietenkään pelaajien ylilyöntejä oikeuta. Eivätkä ne lautapelit tai muutkaan leikkivälineet pyyteettömänä iltapuhteena nykyään synny; kaupallisuus ja epäkaupallisuus, tietokoneiden ylivalta ja viestintä ilman mobiililaitteita eivät sulje toisiaan pois.

Ennen kaikkea minua, ikääntyvää naisihmistä, ilahduttavat pelaajien kesken syntyneet spontaanit opastus- ja avunantotuokiot. Esiteinit neuvovat keski-ikäistä pelaajaa, pokestopeilla kokoonnutaan sulassa sovussa, metsissä, puistoissa ja rannoilla samoillaan rinta rinnan.

Kirjastot ja muut nuorten kanssa työskentelevät palvelut hankkivat pokemon-syöttejä ja houkuttelevat sekä asiakkaita että pyydystettäviä pokemon-hahmoja. Ihmiset liikkuvat kilometritolkulla – ja kohtaavat.

Pelinlanseerausviikolle sijoittuivat myös Jaakon Päivät, joilla sama positiivisten kohtaamisten fiilis ilahdutti etenkin Koulupuiston tapahtumissa. Lavalla parhaillaan esiintyvän bändin basistin liki kahdeksankymppinen äiti tapasi tyttären muusikkoystävän leikki-ikäisen jälkikasvun, nuoret ja varttuneet, uudet ja entiset ystävät, exät ja nykyiset puoliset rupattelivat ja nauttivat musiikista auringonpaisteessa.

Judokat, rokkarit ja tanssijat peräjälkeen takasivat, että esiintymisvuorojen vaihtuessa törmäsivät lavalle nousijoiden ystävät, omaiset ja fanit. Joku ehkä altistui aivan muulle kuin mitä tuli hakemaan – ja ihastui kuulemaansa ja näkemäänsä.

Pisti meidät sitten liikkeelle pieni keltainen animaatioelukka tai serkkutytön voimisteluesitys, mukavaa jos matkalla syntyy uusia ystävyyksiä ja vanhat vahvistuvat.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): arki, Kulttuuririennot Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s