Aikansa kaikella

Kesäloma 2006 106
“Taatusti ajan kanssa tehtyä” ja “kiireen tuolta puolen”, kuuluvat asiayhteydessään hivenen makaaberit mutta todenmukaiselta kalskahtavat turkulaisen kivijalkaputiikin ikkunateippaukset: liikkeessä myydään vankilassa valmistettuja leluja, käyttöesineitä ja huonekaluja.

Meidän vapaalla jalalla liikkuvien aika on enimmäkseen kortilla, eikä mitä tahansa sovi puuhata aikansa kuluksi. Koska aika on rajallista, ei olekaan erityisen ihmeellistä, kuinka monet sanonnat meitä muistuttavat, varoittavat ja opastavat ajankäytössä tai viittaavat ajan kulumiseen. Kaikki me tiedämme, mitä totesi kuuluisa pässi, kun sen kaulaa katkaistiin.

Saarnaajakin toteaa Raamatussa, että ”Kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla”, mutta nykyihmisen maailmassa määräaikoja on erityisen runsaasti ja ne lienevät tiukempia kuin aikojen alussa.

Työelämässä ei riitä, että ”talo elää tavallaan, vieras kulkee ajallaan”.  Itse olen niitä, jotka ovat lähes poikkeuksetta paikalla etuajassa ja melkein minkä tahansa tehtävän ja tilaisuuden deadline on minun kalenterissani merkitty varmuuden vuoksi hieman todellista takarajaa varhaisemmaksi.

Ajoissa oleminen onkin ehkä persoonallisuuden piirre, jota on vaikea oppia, mikäli oma aikakäsitys on keskivertoa väljempi. Toisaalta etuajassa olemisesta on työlästä oppia pois, vaikka aikaa ei olisi tuhlattavaksi täsmällisesti – ajallaan – paikalle tulevien tuttavien ja työkavereiden odotteluun erinäisillä tapaamispaikoilla.

Kun pohditaan vaikkapa korkeakoulukirjaston positiivisia vaikutuksia käyttäjien – opiskelijoiden ja tutkijoiden – elämään, huomautetaan usein, että palvelut säästävät käyttäjän aikaa. Jopa monien mielestä sinänsä tarpeeton ja hankala ajan jakaminen talvi- ja kesäaikaan viittaa englanninkielellä ajan säästöön: talviaika on ’normaalia’ aikaa, kesäaika ‘päivänvalon säästämisen aikaa’, daylight saving time.

Moni työ ja toimi kuitenkin ottaa aikansa, eikä kiirehtimällä parane, suoritettiin sitä kesä- tai talviajan puitteissa.  Toisinaan aika onkin hitaampaa ja armeliaampaa: aika näyttää, ja parantaa haavatkin.

Edellä siteeratun Raamatunlauseen mukaan väliin on puhuttava, toisina aikoina kuunneltava ja oltava hiljaa. Kaikki ei ole vain auringonpaistetta ja iloa, vaan elämässä on myös itkun ja surun aikoja. Mutta itkun jälkeen on aika nauraa. Lainauksen voikin lukea lohdullisena muistutuksena siitä, että asiat tapahtuvat niille oikeaan ja ominaiseen aikaan.

Teksti on julkaistu JeppisWeekly-lehdessä huhtikuussa 2016

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Kieli Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s