Kissain ja koirain kanssa

Teksti on julkaistu JeppisWeekly-lehdessä tammikuussa 2016

IMG_1176

Näinkö pieniä ne olivat?!

Vuosi (ja kolme kuukautta) sitten pieneen perheyksikköömme liittyivät sen uusimmat ja karvaisimmat jäsenet. Vaikka ne ovat kooltaan pieniä, parivaljakon vaikutus on ollut mahtava: alentunut verenpaine, mukavasti venyneet rauhalliset viikonloppuaamut, paljon arkisia naurunpuuskia. Kissan silittäminen on etenkin kaltaiselleni levottomalle sielulle mindfulnessia, tietoista läsnäoloa, parhaimmillaan.

Vaikka lemmikkien hyvinvointivaikutukset on todettu useassa tutkimuksessa, harva kuitenkaan sanoo hankkineensa lemmikin stressiä lieventääkseen. Kissa ja koira ovat kumppaneita arjessa, omistaja tai satunnaisempikin rapsuttaja luo eläimeen sosiaalisen kontaktin.

IMG_0581Kun saksalaistutkimuksessa tarkkailtiin muutamaa kymmentä 7-11-vuotiasta pikku poikaa, joilla oli vaikeuksia luoda ihmiskontakteja, havaittiin että koirakaveri vierellään pojat selvisivät ryhmälle esiintymisestä rennommin kuin yksin. Kaikkein jännittyneimpiä koehenkilöt olivat, kun tukena oli aikuinen; yksin suoriutuminen asettui stressitasoiltaan näiden välille.

Koira on rohkaiseva kaveri: se hyväksyy ihmisen sellaisenaan, nahkoineen ja karvoineen. Kynnys koiran koskettamiseen on myös matalampi kuin toisen ihmisen, huomauttivat tutkijat.

Lemmikit ja vanhukset ovat myös toimiva yhdistelmä. Viime vuosina on uutisoitu useista palvelutaloista, joissa asustavat kissat ja muut lemmikit ovat piristäneet asukkaita. Elävän olennon läheisyys ja koskettaminen lievittävät yksinäisyyttä, rauhoittavat ja tuottavat hyvää mieltä. Kun jompi kumpi kotoisista karvapörröistämme valitsee kaikista kodin nukkumapaikoista yöllä polvitaipeeni, tunne on kuin positiivisen kurssipalautteen tai myönteisen kirja-arvion jälkeen.

Terapiaeläimiä työskentelee myös kirjastoissa. Lukukoira rohkaisee arempaakin lukijaa kuuntelemalla rauhallisesti, arvostelematta ja keskeyttämättä. Lukutaitoa edistävästä toiminnasta on todettu olevan enemmän hyötyä kuin koirista irtoavista allergeeneista haittaa.

Muutenkin koirien tuominen kirjastoon on todettu lailliseksi: eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen joulukuisen lausunnon mukaan koirien salliminen kirjaston tiloissa ei riko perustuslakia, eikä siis aseta asukkaita eriarvoiseen asemaan terveydentilan perusteella – etenkään isoissa kaupungeissa, joissa valittavana on useita lähikirjastoja. Toki on syytä tiedottaa kirjastoissa työskentelevien koirien työajoista ja -tiloista, jotta allergiset voivat välttää pahinta eläinpölyesiintymää.

Suomen kymmenet lukukoirat saavat siis jatkaa toimintaansa, jonka kotimainen kantaisä lienee Börje, pääkaupunkiseudulla toimiva lukukoira, joka on saanut Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnonkin. Lukukissoja kirjastoissa ei työskentele, mutta Sastamalassa lukemaan innostaa Eino-Ilmari Lukumarsu.

Jopa pelkkä ajatus lemmikistä vaikuttaa positiivisesti. Israelilaisessa tutkimuksessa havaittiin, että pelkkä Mustin tai Mirrin ajattelu alensi stressihormonien määrää koehenkilöissä ennen sanakokeen suorittamista. Tiedät siis, mitä miettiä ennen tenttiä, työhaastattelua tai muuten hermostuttavaa tilannetta.

Ei ole sattumaa että arvioiden mukaan 15 prosenttia kaikesta verkkoliikenteestä koostuu kissavideoista. Allergisille tai niille, jotka muusta syystä eivät toiveistaan huolimatta voi nauttia eläinystävien seurasta, suosittelen niitä (laihaksi) korvikkeeksi.

Tekstissä referoidut tutkimukset esitelty lehdessä Scientific American: The Science of Dogs & Cats, vol 24, no 3, 2015

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Hyvinvointi Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s