Remontti-Reetta ja Merenneito-Antti

Jokin aika sitten luin lehtijutun Antista, joka hankki elantonsa esiintyen merenneitona. Ennätin jo iloita, kuinka mahtavaa oli, että joku uskalsi tehdä asioita toisin: että mies voi olla merenneito, loiskutella 14-kiloista pyrstöään, kimaltaa ja loistaa yleisön iloksi. Ihailin edelleen merenhenkilöä, kun jutun loppupuolella huomasin kömmähdykseni: kyseessä oli Anni, ei Antti. Annia en kuitenkaan enää pitänyt samalla tavoin rohkeana ja konventioita rikkovana kuin luullessani vedenneitoa miespuoliseksi.

Vaikka Antin puolesta jo ehdin ilahtua, jäin miettimään kuinka kovin tiukassa ovat omatkin käsitykseni naisille ja miehille sopivista asioista tai sukupuolille ominaisista taidoista, vaikka pidänkin itseäni ennakkoluulottomana tasa-arvon kannattajana.

Suosikkilehteni Scientific American uutisoi tutkimuksesta, jossa työnhakijoille tehtiin – paperilla – sukupuolenvaihdos: naishakija muutettiin miespuoliseksi ja päin vastoin. Niin nais- kuin miespuolisetkin valitsijat arvioivat hakemuksen perusteella “miehen” pätevämmäksi kuin “naisen”. Tuskin rekrytoijat ajattelivat suosivansa miespuolisia ehdokkaita, mikä tekeekin asiasta hankalamman kuin avoin sukupuoleen perustuva syrjintä tai suosinta. Itse mietin joskus ammattikorkeakoulun tuntiopettajana, palkitsenko opiskelijapoikia sellaisesta, mitä pidän tyttöjen kohdalla itsestäänselvänä? Toivottavasti olen itseäni kohtaan kyllin kriittinen ja tunnistan omat painotukseni ajoissa.

Harva tietoisesti ajattelee pitävänsä miehisiä harrastuksia tai töitä tärkeämpinä tai arvokkaampina kuin naisten ammatteja tai vapaa-ajanviettoa. Omat piilostereotypiansa saattaakin havaita, kun tekee seuraavan harjoituksen: mieti naista asioimassa porakoneostoksilla tai miestä kosmetologin kasvohoidossa.

Kun nainen esittää iskuporakonetta ostaessaan asiantuntevia kysymyksiä, hän saa ihailua osakseen. Kun mies istuu kauneushoitolassa käsittelyyn, häntä saatetaan pitää rohkeana ja edistyksellisenä, mutta usein ajatus meikattavasta tai kulmakarvojaan siistimään tulleesta miehestä kuitenkin edelleen kummastuttaa – ja huvittaa.

Tämä on niitä ainoita asioita, jotka onnistuvat vain naisilta.

Tämä on niitä ainoita asioita, jotka onnistuvat vain naisilta.

Entä jos työkalumyyjä on Reija ja asiakas Reino tai  kosmetologi-Mika värjää Sepon ripsiä? Miehiseksi määritelty osaaminen ja asiat ovat arvostettuja, samoin niissä pärjääminen. Naisten sfääriin kuuluvat palvelut ja harrastukset ovat vähemmän tärkeitä, ylimääräisiä ja hupsuja. Niihin osallistuminen ei kasvata miehen statusta eikä ainakaan miehisyyttä. Miehen naismaiseksi leimaaminen on halventamista, kun taas autoista tai koneista innostunut naisihminen on reipas ja positiivinen esimerkki.

Merenneito-sekaannukseni jälkeen törmäsin riemukseni juttuun, jossa värikkäiden vetehisten joukossa oli merenneitojen lisäksi koristeellisia merenmiehiä, pyrstöihin sonnustautuvia kaikenkokoisia ja -ikäisiä eri sukupuolia edustavia asianharrastajia.

Suotakoon meille kaikille kiinnostuksen kohteita, joissa yhdistyy voima, sulous, kimallus ja oppimisen ilo!

Teksti on julkaistu Jeppis Weekly -lehdessä vuonna 2016

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Tasa-arvo Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s