Kätevä vai kelvoton emäntä?

Ystävä oli aikoinaan lasten ollessa pieniä saanut mainion neuvon: lepää aina kun voit, lelut ehtii kerätä lattialta myöhemminkin. Toinen ystävä totesi, että silloin kun illalla on valittava astianpesukoneen tyhjentämisen ja nukkumisen välillä, uni voittaa aina.
Läheskään kaikki eivät kuitenkaan näitä ohjeita ja valintoja noudata, vaan pikemminkin sitä perinteistä: ensin työ ja sitten huvi. Tässä yhtälössä kodinhoito on työtä, nukkuminen huvia.
IMG_2658

Kissa pöydälle!

Mutta saako tiptop-kunnossa olevasta kodista enemmän aikuispisteitä kuin asunnosta, jonka nurkissa pyörii pölypalloja ja jonka vaakasuorat tasot täyttyvät sekalaisista tavararyökkiöistä? Arvioivatko vieraasi sinua kotisi pölyttömyyden perusteella? Tähän halpaan olen mennyt koko aikuisikäni aivan viime aikoihin saakka. Sitten ryhdyin ajankäytöllisten haasteiden pakottamana pikku hiljaa siedättämään itseäni eikä perjantaisiivouksen siirtyminen enää tuntunutkaan yhtä ahdistavalta kuin joitakin vuosia sitten.

Kisälliajan ongelma kuitenkin on, että väsyneenä epäjärjestyksestä ahdistuu edelleen helpommin kuin hyvin levänneenä ja silloin saattaa vieläkin huomata muuttuneensa nalkuttavaksi hirmuksi, jonka suurin ongelma on väärässä paikassa esiintyvä sukkakokoelma tai hammastahna kylpyhuoneen peilissä.Tässä tilanteessa mielessä käy kysymys siitä, kumpi on helpompaa: siedätys vai urhea kamppailu epäjärjestystä vastaan.
IMG_3997

Siivota vai chillata? Siinä kysymys!

Päätellen ammattijärjestäjien ja elämänvalmentajien uudehkosta ammattikunnasta, järjestys on monelle tärkeä tavoite. Eikä siinä mitään: kun kaikella tavaralla on paikkansa, mielikin ehkä lepää helpommin. Hämmentävältä silti tuntuu into, jolla kotien kimppuun käydään muun muassa japanilaisen Marie Kondon markkinoimin keinoin. Hänen KonMari-metodiksi kutsuttu kodin raivausoppinsa esiteltiin suomalaisille viime vuonna ilmestyneessä kirjassa, jonka alaotsikko kertoo oleellisimman: kyseessä on “siivouksen elämän mullistava taika”.

IMG_3496Vaikka monen koti voisi hyötyä ammattimaisen komeronjärjestäjän tai siivouskonsultin palveluista, kyse on valinnoista. Maksanko avusta, käytänkö siivoukseen omaa aikaani ja energiaani vai keskitynkö kenties johonkin ihan muuhun kuten nukkumiseen tai ystävien kanssa seurusteluun? On tilanteita, jolloin toki toivoisi paneutuneensa suuremmalla innolla siivouspuuhiin, kuten tuttavan tullessa – nykyisin kovin harvinaiselle – yllätysvierailulle tai vierashuoneen ollessa luovan kaaoksen vallassa, kun viikonloppuvieraat ovat pian ovella. Mutta miksi siivo koti kertoo hyvästä ihmisestä? Eikö tärkeämpää ole, kuinka ottaa vieraansa vastaan?

Siivousinnon hillintään tähtäävä siedätyshoito vaatiikin tiukkaa itsekasvatusta, mutta elinikäinen oppiminenhan on nykyisin kovassa huudossa. Ystävä, joka vuosia sitten pienten lasten äitinä sai ohjeen levätä aina tilaisuuden tullen, unohti kysyä kuinka pitkään neuvo on voimassa. Hyvä niin. Minun kirjoissani lepo on kaiken ikäisille tärkeämpää kuin moitteeton koti. Toinen hyvä vinkki on ympäröidä itsensä ystävillä, jotka ilman pakkoliikkeitä kestävät kotisi epäjärjestyksen.

Teksti on ilmestynyt JeppisWeekly-lehdessä helmikuussa 2016 – ja kirjoitettu todennäköisesti aivan samoilla kellonlyömillä kuin Helsingin Sanomissa 20.2.2016 julkaistu, samaa aihetta sivuava Pirkko Kotirinnan  teksti Voiko siivoamalla kotinsa järjestää myös päänsä http://www.hs.fi/kulttuuri/a1455853260889
Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): arki Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s