Kuumia lähteitä, kirjakauppoja, kalaruokaa: viikonloppu Reykjavikissa

Sekatyöläinen ja sisko pyrähtivät Reykjavikissä lomalla. Kaupunki soveltuu erinomaisesti muutaman päivän visiitille: pienessä keskustassa on paljon nähtävää, ravintolaskene on mainio, kaupungin alueella riittää uimahalleja koluttavaksi ja bussilla (tai vuokra-autolla) pääsee pitemmälle.

Turistien tulva

IMG_4444Meidät nouti Keflavikista vanha tuttu, jonka kanssa muutaman kymmenen kilometrin matkalla vaihdoimme uusimmat kuulumiset ja orientoiduimme islantilaisarkeen.

Maassa on asukkaita noin 330 000, mutta turistien vuosittainen virta lähentelee 1,5 miljoonaa. Vaikka paikalliset ystävät pitävät asiaintilaa positiivisena, hienoinen huolikin tilanteeseen liittyy.

Määrä on kasvanut viime vuosina ankarasti, hotelleja ja ravintoloita avataan lähes päivittäin ja saaren huikeaan luontoon suuntaa meitä matkailijoita bussilasteittain aamusta iltaan.

Islannin nousu ja tuho ja nousu (ja tuho?)

Kaikkialla kaupungissa näytti nousevan kiiltäviä, korkeita ja komeita toimisto-/hotelli-/asuinrakennuksia.

Kun ihaillen äimistelimme, kuinka Islanti kampesi romahduksen jälkeen jaloilleen, islantilaiset kollegat kertoivat pelkäävänsä taas pahinta: suunta on heidän mukaansa sama kuin aiemmin.

Palvelu pelaa

Palvelu kaupungissa pelasi, hymyillen ja sujuvasti. Hotellissa ei ehtinyt aina edes kysyä, kun jo vastattiin.

Icelandairin koneessa naapurituolin nuori mies sihautti tyynesti oluttölkin auki ja yhtä rauhallisesti matkustamohenkilö huomautti, etteivät omat alkoholipitoiset juomat ole sallittuja, ”mutta voit kyllä nauttia tuon loppuun”.

Tuoreehkossa muistissa oli vielä kotimaisen lentoyhtiön komentelu, kieltolauseet ja loputtomat kuulutukset siitä, mitä milloinkin oli lupa kysyä tai tilata. Matkalla Kastrupista Keflavikiin kaikki sujui rattoisasti ilman käskytystä.

Maistuvia mereneläviä

Ravintoloita Reykjavikissä on paljon. Niistä hämmästyttävän monet ovat kertakaikkisen loistavia.

Söimme itsemme kylläisiksi ja ylen määrin tyytyväisiksi Fiskmarkađurinn-, Lækjarbrekka– ja Kopar-ravintoloissa – tässä aika- ja paremmuusjärjestyksessä.

Hummerikeitto oli parasta Koparissa, turska Fiskmarkađurinnissa, Lækjarbrekkan skyr-sorbetti oli järjettömän hyvää.

Kirjoja ja kulttuuria

Kielialueen kokoon nähden Islannissa julkaistaan paljon kirjoja. Kaupungin kirjakaupat – keskustassa ainakin kaksi Eymundssonia sekä Mál og Menning, joka on myös kustantamo – ovat viihtyisiä hengauspaikkoja, joissa on myös hyvä kahvio (ja valtavia kakkupaloja!) Chillailimme kirjojen parissa pari tuntia joka ilta, iltakymmeneen saakka!

Ehdoton etappi kaupunkimatkalla on rantaan pari-kolme vuotta sitten noussut konsertti- ja konferenssitalo Harpa, sekä harmaa että värikäs, innostava ja ihana rakennus.

IMG_4688Bongaa näköalat eri kerrosten tasanteilta, tutustu pieneen mutta kiintoisaan Epal-putiikkiin pohjakerroksessa, käy kuvaamassa restroom-selfie alakerran toiletissa!

Lähellä sijaitsevassa kaupungin pääkirjastossa on kirjojen ja lehtien lisäksi  myös hyvä valokuvamuseo/ galleria.

Heitur pottur

Parhaita lomakokemuksia olivat kuitenkin uintielämykset! Kultaisen kolmion bussireitti päättyi valitsemallamme versiolla Fontana Wellnes -spahan.

Fontana on hyvä vaihtoehto Blue Lagoonille! Paikka on järven rannalla ja yli 40-asteisista altaista voi pulahtaa kirkkaaseen jääkylmään järviveteen. Käytössä on sekä höyrysauna että suomalaisversio.

Ihan yhtä ihanaa oli käydä kaupungin uimahallissa, yhdessä lukuisista, ja loikoa taivasalla räntäsateessa 38/40/42/44 -asteisissa altaissa, joista osa oli pore-sellaisia.

Avainrannekkeilla pukukaapit suljettiin ja avattiin näppärästi. Jos oman lokeron numero unohtuu, kaappirivien päädyissä on pienet näytöt, joille avainta vilauttamalla saa selville kaappinsa numeron. Uimapukuakaan ei tarvitse sulloa märkänä laukkuun, koska oven suussa on uimapukukuivuri.

Valo! Sinisyys!

Ihanista ihaninta, itkettävää ja vaikuttavaa oli luonto. Erilaiset siniset, valkoiset ja harmaat, turkoosit ja vihreät, joita en enempää edes yritä sanoin kuvata.

Kerta oli kolmas ja takaisin on päästävä!

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Matkalla Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s