Ota koppi, tolkun ihminen!

Kisut harjoittavat tietoista läsnäoloa elämäntaparemonttia  pohtiessaan.

Kisut harjoittavat tietoista läsnäoloa elämäntaparemonttia pohtiessaan.

Suurten kauppaketjujen asiakaslehtiä lukiessani havahduin, kuinka samoin ilmauksin niissä kuvattiin meille nykyihmiselle tärkeitä taitoja. Kun on katsottu peiliin, ryhdytään elämäntaparemonttiin. Ja kun oma tavoite on kirkastettu, pistetään paletti kuntoon. Se onnistuu, kun nostetaan perusarki kunniaan, laitetaan energiasyöpöt kuriin ja vietetään jo pitkään ihanteena ollutta laatuaikaa, milloin lasten, milloin aikuisten kesken.

Miksi jotkin sanonnat yleistyvät ja leviävät? Miksi kielikuvat alkavat ärsyttää, sanojahan ne vain ovat?

Onko samojen hokemien toistuminen se, joka nostaa niskakarvat pystyyn vai sekö harmittaa, että sanat kolisevat tyhjyyttään?

Muoti-ilmaus voi toki olla myös tarkka ja osuva. En tiedä teistä, mutta itse olen useinkin pohtinut, kuka mahtoi lanseerata puun takaa ilmaantumisen? Erityisesti ihmisiä on innoittanut virheiden tekeminen ja muiden ihmisten heikko käsityskyky. Kuka ensimmäisen kerran väitti poliitikon tai kollegan olevan yhtä ulkosalla kuin lumiukon?  Kuka vaihtoi lumiukon lintulautaan tai viittasi hitaanpuoleisen kaverin laaksosta puuttuvan muumeja tai kanootissa olevan parin soutajan vajaus?

Ensimmäiset kielinikkarit ilahduttavat ja kekseliäät versiot uudistavat kieltä, mutta seuraavat kikkailijat saattavatkin jo saada vähemmän ihailua osakseen. Teema ja sen muunnelmat toimivat, jonkin aikaa.

Uudisilmausten tuottajat ovat ahkeroineet myös työelämän parissa, mutta sinnekään pesiytyneet sanonnat eivät herätä varauksetonta ihastusta. Nopean gallupin perusteella seuraavat lauseet eivät motivoi – tai ainakin ne vaativat tulkintaa ja tarkennusta: ”Tätä täytyy vähän jumpata.” Mitä se tarkoittaa: Tämä vaatii vielä pohtimista ja työstämistä. ”Kuka ottaa tästä kopin?” Mitä se tarkoittaa: Kuka ottaisi tästä vastuun? ”Tilanne on haasteellinen.” Mitä se tarkoittaa: Meillä on ongelma.

Jos joidenkin edellä mainittujen lausahdusten alkuperä jääkin pimentoon, useat meistä muistavat vielä pitkään, milloin ja missä yhteydessä syntyi Tolkun Ihminen. Hän on vuoden 2016 prototyyppi maltillisesta keskitien kulkijasta, joka ei liikaa vilkuile sivuilleen, vaan pysyttelee erossa, keskellä, turvassa. Kuten sutkauksille ja muoti-ilmauksille usein käy, Tolkun Ihminen alkoi elää omaa elämäänsä Tolkun Presidentin valtakunnassa. Niin paljon kuin näitä tolkun kansalaisia ja poliitikkoja nyt maassa onkin, Tolkku 2.0. ei tunnu parannukselta edelliseen versioon nähden. Jään odottamaan seuraavaa päivitystä ennen kuin otan tolkun jälleen käyttöön.

Teksti on julkaistu JeppisWeekly-lehdessä helmikuussa 2016

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Kieli Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s