Kauhalla vai lusikalla?

Minäkin – kuten niin moni muu – mietin viikonloppuna hetken, mitä profiilikuva trikolorin väreissä ilmaisee. En ole aikaisemmin somessa liputtanut muiden maiden puolesta, enkä nytkään tehnyt muuta kuin väritin kuvani. En kertonut surevani uhreja Beirutissa, kaukaisemmista kärsimyksistä puhumattakaan.

Compassion is not pity, agreement, or a waiving of your rights. You can have compassion for people who’ve wronged you while also insisting that they treat you better.

Samaan aikaan olen kyllästynyt pohtimaan ja puolustelemaan jokaista positiivista napin painallusta: tykkään, komppaan, symppaan. En todellakaan muuta maailmaa, tuskin edes parannan kenenkään päivää, mutta uskon silti, että ele on hyväksi vähintäänkin itselleni.

Minne ’me’ ulottuu?

Lähipiirin viisas neuropsykologi on avannut ajattelemaan myötätunnosta toisin kuin aiemmin. (Seuraava on tosin maallikon tulkintaa neuro-aivoituksista.) Totuttuja ajatusmalleja voi muuttaa tietoisella harjoittamisella. Kun vahvistaa myötätuntoharjoituksilla uusia hermoratoja, myötätunto pariisilaista kohtaan voi olla portti myötätuntoon kaukaisempia kanssaihmisiä kohtaan. Myötätunnon harjoittaminen kohentaa omaa oloa ja sitä kautta toisten.

Mitä laajempi me-referenssi, sitä useampiin myötätunto ulottuu. Jos empatia ei kohdistu vain omaan perheeseen, sukuun, uskontokuntaan,  kansallisvaltioon tai maanosaan, on enemmän meitä ja vähemmän niitä muita.  Jos empatia ja myötätunto vähentävät vastakkainasetteluja ihmisryhmien kesken, tulos ei ole huono.

Juuri tästä puhuu myös Ungdom mot rasism –yhdistyksen Suomeen perustanut Fatma Matar päivän Hufvudstadsbladetissa: ”Finland går mot en tid med större diversitet. Därför ska vi inte se på människor som vi och dem. Istället ska vi skapa förståelse för alla som jämlika individer. ”

Myötätunto yhtä kohtaan ei myöskään ole pois toiselta kohteelta. Myötätunto ei vähene kun sitä tunnetaan, vaan kasvaa ja voimistuu.

Tarinoiden mahti perustuu empatiaan ja myötätunnon ajatuksiin. Kertomukset yksityishenkilöiden selviämisestä tai menehtymisestä eivät ole vain kärsimysten kylmää hyväksikäyttöä, vaan herkistymistä muiden olosuhteille. Tunteista seuraa helpommin toimintaa kuin faktoista: auttamishalu perustuu siihen huomioon, että tuo toinen on ihminen, aivan kuten minäkin.

Additionally, compassion can incline you to helpful action. For example, one study showed that motor circuits in the brain lit up when people were feeling compassionate, as if they were getting ready to do something about the suffering they were sensing.

Lainaukset Rick Hansonin artikkelista Have Compassion

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Ajattelu Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s