Universumin suojatyöläinen

Minun etuoikeutettu elämäni tuntuu tämän alkusyksyn huonoimpina hetkinä tyhjänpäiväiseltä haahuilulta, kuin universumin suojatyöpaikalta.

Ketään ei kuitenkaan hyödytä, jos ahdistun uutisista, itken pakolaisten kohtaloita, lamaannun ja poden määrittelemätöntä pahaa oloa. Ei auta muita sekään, jos lakkaan juoksemasta salilla ja kulttuuririennoissa, kieltäydyn turhanaikaisista nautinnoista tai kärrään maisen turhuuden ekoroskiin.

IMG_2699Tämä urputus se vasta hyödytöntä onkin. On vaikea löytää se tasapaino, jossa oma elämä ja muiden elämä sopivat samaan maailmaan niin, että pystyy välittämään, auttamaan, syyllistymäänkin, mutta ei lannistumaan.

Kaiken arkisen trivialisointi ei helpota kenenkään ulkopuolisen oloa. Luonto on edelleen kaunis, auringonpaiste piristää, ruoka maistuu, mekko pitää valita illan konserttiin.

Ihailen niitä, jotka avaavat silmämme ja näyttävät ihmisiä ja taustoja uutisotsikoiden takana, sellaisia ammattilaisia kuten vuoden Fredrika Jeanette Björkqvist. Ja sellaisia, joiden sanat lohduttavat ja rohkaisevat kuten Irja Askola.

Ajattelen vanhempiani, jotka seitsemänkymppisinäkin tarttuvat edelleen käsikynkästä ketä tahansa laitamyötäisessä ojaan kellahtanutta kulkijaa, auttaakseen. Jotka pysähtyvät aina, kun minkä tahansa näköisellä, kuntoisella tai ikäisellä näyttää olevan hätä käsissä ja kysyvät, voiko auttaa. Ja ajattelen anoppiani, joka oli perustamassa Pietarsaaren Naistenpäivystystä ja neuloo edelleen vauvanpeittoja Karjalaan ja villasukkia lähelle ja kauas. Koska auttaminen on itsestäänselvyys.

IMG_2336Omaa omaatuntoani rauhoitan tekemällä käännöshommia paikallisille yhdistyksille ja toimijoille, jotka puolestaan tekevät hyvää muille. Rahaa on yksinkertaista lahjoittaa, lakanat ja talvivaatteet on helppo koota vastaanottokeskusta varten, mutta nyt on selvästi aika tehdä muutakin. Voisin olla elävä kirja kirjastossa, opastaa tärkeisiin paikkoihin uudessa kaupungissa, tarjota kahvin tai kissaterapiaa kotona.

Näitä ajattelin tänään. Ehkä pian teen.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Ajattelu, arki, Human interest, Tasa-arvo, Yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Universumin suojatyöläinen

  1. Pirkko sanoo:

    Kiitos. Kiitos. Lohdutuksesta ja rohkaisusta.

    • Moni meistä pohtii samoja asioita. Mitään konkreettista en ole itse pienten rahasummien lisäksi tehnyt, mutta apua tarvitaan vielä. Ehkä puhe ja ajatusten jakaminen rohkaisee meitä kaikkia ja siitä seuraa hyviä asioita. Olkoon vaan naiivia, mutta niin haluan uskoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s