Ajattelu, tunteet ja kyynisyyden karkoitus

Ajattelu osa 1. Puhuin tänään koulutuksessa uusista OPS-perusteista. Taisin ponnekkaasti toistaa mantraa ’laaja-alainen osaaminen-monilukutaito-oppimisen taidot-monialaiset oppimiskokonaisuudet’. Päivän päätteeksi yksi osallistujista kummeksui opsia, jossa ajattelusta ei puhuta mitään.

Puhutaan kyllä. Esilukijan valinnoista johtui muiden käsitteiden korostaminen. Koulutustilaisuuksien annin suhteen on siis myös syytä olla lähdekriittinen: asiat suodattuvat puhujan kautta. 

Ajattelu osa 2. Scientific American Mind! Lehti ei petä koskaan. Jo ensimmäisellä sivulla on toimittaja onnistunut vetoamaan niin ajatteluuni kuin tunteisiinikin. (Kuka liikuttuu pääkirjoituksia lukiessaan…)

Tammikuun numerossa käsitellään muun muassa työuupumusta, joka ei ole seurausta pelkästään suuresta työmäärästä, vaan myös ristiriidasta työn vaatimusten ja sen tekijän arvojen välillä. 

Vaikka suuri osa artikkelin sisällöstä on suhteellisen tuttua (vaikutusmahdollisuuksien puute, esimiehen tunnustuksen puuttuminen, epäreiluksi koettu työntekijöiden kohtelu pahentavat tilannetta), se on silti kiinnostavaa luettavaa.

Pulassa saattaa olla, ellei työllä tunnu olevan merkitystä. Yksi parannuskeino voi olla työpaikan ilmapiiriin vaikuttaminen. 

Vaikka itselläni ei ole varsinaista työyhteisöä ja työnikin koen erityisen mielekkäänä, juttu soittaa kelloja monessa kohdin. 

Marköörit, joihin itse kunkin kannattaa tutkimusten perusteella kiinnittää ajoissa huomiota ovat uupumus, kyynisyys ja tehottomuus, yksin tai yhdessä esiintyvinä. Sinä päivänä, kun huomaan muuttuneeni kyynikoksi, tarvitsen apua! (Mutta huomaanko sitä itse?! Jos en, ohjatkaa minut sopivaan hoitoon.) 

Kiinnostavinta jutussa on juuri uupumuksen sosiaalinen aspekti. Työpaikan viestintä ja ihmissuhteet ovat tärkeitä hyvässä ja pahassa. 

(Jutussa siteerataan myös suomalaistutkimusta aiheesta.)

Michael P. Leiter & Christina Maslach: Conquering burnout. Scientific American Mind. Jan./Febr. 2015, 30-35


Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Human interest, Työ Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s