Poika pelaa, tyttö katsoo, homo hyppää

elleMitä yhteistä on luku- ja kirjoitustaidottomien maahanmuuttajien suomen kielen oppikirjalla, muotilehti Ellen feminismi-teemanumerolla ja tasa-arvoista avioliittolakia edistämään perustetulla Tahdon2013-kampanjalla? Kaikki koskevat väestöryhmien tasa-arvoa, kaikkien ryhmien kaikkien jäsenten ihmisarvoa ja kaikkien ihmisryhmien yhtäläisiä valinnanmahdollisuuksia.

Maahanmuuttajien koulutuksella ja kielenopetuksella pyritään tasoittamaan Suomeen tulleiden muuttajien mahdollisuuksia koulutukseen, työhön ja palveluiden käyttöön. Feminismi pyrkii takaamaan tytöille ja naisille samat yhteiskunnalliset edellytykset haluamiinsa opintoihin ja uravalintoihin, tasa-arvoista avioliittolakia ajetaan, jotta jokainen suomalainen voi itse tehdä valintansa parisuhteensa muodosta puolisonsa sukupuolesta riippumatta. Kyse on tasa-arvosta ja ihmisten yhtäläisestä arvosta.

Naiset eivät lukumääräisesti ole vähemmistö, mutta ovat sitä kuitenkin monilla aloilla työelämässä ja opinnoissa, yritysten hallituksissa, vaikuttajan paikoilla. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistön tai maahanmuuttajien aseman parantaminen ei kohdistu vain promilleen tai prosenttiin tai kymmeneen, vaan koskettaa sataa prosenttia väestöstä. Tasa-arvosta huolehtiminen ei ole vähempiarvoinen kysymys kuin köyhyys tai huumeongelmat. Se ei ole kilpaileva kohde, eikä vastakkainen projekti, joka on hoidettava tärkeämpien alta. Vähemmistöille tai heikommassa asemassa oleville parempi yhteiskunta on parempi kaikille meille.

aasta_se_alkaa

Aasta se alkaa. OPH, 2010

Kiviä on rattaissa vielä yllättävillä suunnilla ja totuttuja ajatuskulkuja toistetaan siellä, missä niitä vähiten odottaisi. Luku- ja kirjoitustaidottomille aikuismaahanmuuttajille tarkoitettu oppikirja opettaa, kuinka poika pelaa, poika ajaa, poika tulee ja menee.  Tyttö puolestaan katsoo, siivoaa, tekee ruokaa ja pesee. Kyllähän tyttö myös lukee ja kirjoittaa, mutta onpa mielenkiintoista menoa. Maassa maan tavalla?

Naisten muotilehteä ei ensimmäisenä liitä feminismiin, mutta toisaalta – miksi ei? Brittilehden joulukuun numerossa on tekstejä mm. Fay Weldonilta ja Chimamanda Ngozi Adichielta. Päätoimittaja Lorraine Candy pohtii pääkirjoituksessa omien lastensa tulevaisuutta ja sitä, kuinka feminismi koskee hänen 3- ja 12-vuotiaita tyttäriään ja mitä suurimmassa määrin myös hänen 7-vuotiasta poikaansa, joka tulee aikuistuessaan hankkimaan 16% paremmin kuin samaa työtä tekevät sisarensa, joka tulee todennäköisemmin istumaan yrityksen hallituksessa tai eduskunnassa kuin samassa perheessä kasvaneet tytöt.

Kyse on tasa-arvosta, ihmisarvosta, yhtäläisistä valinnanmahdollisuuksista. 

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Tasa-arvo, Yhteiskunta Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s