Kolme Sundia (ja muutama muu)

Kolmannen messupäivän lyhyet:

LSLars Sund, Viktor Sund ja luku kolme: Kolme sisarta ja yksi kertoja -lukupiiri oli kaksikielinen, leppoisa ja kirjan teemoja ja henkilöitä kutkuttavasti avaava. 500-sivuisesta kirjasta olen ennättänyt lukea vasta vajaat sata, mutta odotan kärsimättömästi hetkeä, jolloin pääsen takaisin sisarten ja Pietarsaaren pariin.

Koska kirjallisten miljöiden tarkkailu on vielä tuoreena muistissa Tappavien tienoiden jäljiltä, kysyin Larsilta, onko erilaista kirjoittaa olemassaolevasta Pietarsaaresta kuvitteelliseen (mutta erittäin todentuntuiseen) Siklaxiin verrattuna. Sundin mukaan konkreettinen tapahtumien näyttämö ei sinänsä muuta kirjoittamisessa mitään, vaikka joitakin tarkistuksia se ehkä vaatii. Tarkistuksia pitäisi tehdä muidenkin kuin kirjailijan: Helsingin Sanomien arvostelussa Pietarsaari (jota ei nimeltä teoksessa mainita, mutta tunnistettavissa kaupunki ehdottomasti on) oli lipsahtanut Kristiinankaupungiksi, mistä kriitikko on jo saanut paikallisilta oikaisun.

Todellista kirjassa on tapahtumapaikkojen lisäksi muun muassa Viktor Sund, yhdestä ja ainoasta runokokoelmastaan tunnettu pietarsaarelainen museon puuhamies ja kirjastonhoitaja. Suomenkielisetkin ovat häneen – usein tietämättättään –  tutustuneet Miss’ soutaen tuulessa –laulun välityksellä. Itse muistan kuinka Turussa asuessani jo edesmennyt persoona Juha Kangasvuori useampaankin kertaan lausui säkeet Ingen katt / ingen hund / ingen skatt / Viktor Sund. 

Luku kolme esiintyy kirjan nimessä ja sisällöissä monin tavoin: tarina käynnistyy Tsehovin Kolmen sisaren ja harrastajateatterin parista. Yksi sisarista saa kolme tytärtä ja Sund on ystävällisesti luvannut, että kirjasta kasvaa trilogia. Miksi juuri kolme? Kolme on pariton, jakamaton luku. Sen kautta voi luoda jännitteitä, joita ei synny kahdesta tai neljästä. Viisi puolestaan on jo liian paljon, vastasi Lars.

Lukupiirissä puhuttiin runsaasti muutakin, myös paljon paljon kommentoinnin arvoista, mutta puhti alkaa kirjurilta loppua. Yksi puheenaiheista oli murre, murteiden käyttäminen ja niiden kääntäminen. Sundin mukaan kirjan dialogi on ”riktig svenska som verkar vara dialekt”. Murresanat ovat mukana viitteinä paikallisesta puhekielestä, sillä sitähän murre on: puhuttua kieltä, jolla ei ole yhtä ainoaa, yhtenäistä kirjoitusasua. Samaa viitteellistä murreilmaisua on käytetty suomennoksessa ja omaan korvaani käytäntö toimii.

sunditPäivän kolmas Sund Larsin ja Viktorin lisäksi oli Erik Axl Sund, kahden dekkaristin ilmentymä. Pari osoittautui sympaattisiksi, vaatimattoman rokkijätkän oloisiksi kirjoittajiksi. Yhtään en ollut pahoillani kuullessani, että Jerker Eriksson, nuorempi puolisko, on näihin päiviin saakka toiminut kirjastonhoitajana, viimeksi vankilasellaisena. Håkan Axlander Sundquist puolestaan on myös ääniteknikko, muusikko ja taiteilija.

Iltapäivän dekkarikeskustelujen jälkeen säntäilin kiittämässä muutamia Tappavien tienoiden kirjoittamista edesauttaneita kirjailijoita. Pääsin lähietäisyydelle Matti Laineen, Kimmo Miettisen, Christian Rönnbackan ja Timo Sandbergin kanssa. Miettistä lukuunottamatta kaikki olivat jo saaneet oman kappaleensa ja kohteliaina miehinä kertoivat silmäilleensä kirjaa kiinnostuneina. Kimmo M. epäili, että kyseessä oli musiikkiteollisuuden perusselitys ”shekki on jo postissa”, kun arvelin, ettei kustantamo ole ehtinyt vielä lähettää kirjaa. kuva 2 (4)

Päivään mahtuivat myös ihanat Nopolan sisarukset ja tietenkin hengaaminen oman kultasiskoni kanssa. Parhautta ovat olleet nämä messut!

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Kirjat, Kulttuuririennot Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s