Selkokirjat ja Valkea kuulas

Perjantaina Helsingin kirjamessuilla Peter Sandströmin ja Janina Orlovin keskustelussa todettiin se tosiasia, joka kaikille lukupiiriläisille on tuttu: kaksi lukijaa ei lue kirjaa samalla tavalla.  Yhdelle kirja on ankea, toiselle haikea, kolmannen mielestä hauska.

PS JS WNFSandström on paitsi kirjailija ja hyvä sellainen, myös novellien keskushahmo ja romaanihenkilö. Onko Sandström Sandström?  Onko muun niminen tai nimetön päähenkilö kirjailija tai ainakin jonkinasteinen alter ego?

Janina kiitti Peterin hienoa kieltä, jonka perusta kirjailijan mukaan on sanojen rytmi. Se syntyy näin: ”lisää, poista, mieti tarvitaanko tässä pilkku”.

”Lukijan ja kirjailijan välille syntyy sopimus: minä kirjoitan kuten haluan, lue sinä niin kuin tahdot ja kaikki ovat tyytyväisiä”.

Myöhemmin perjantaina Peter Sandström ja Jolin Slotte keskustelivat Wivan Nygård-Fageruddin kanssa selkokirjoiksi muokkaamistaan romaaneista. Peter on työstänyt selkoversion Kjell Westön Där vi en gång gått -kirjasta ja Jolin Birgitta Bouchtin Tusenbladetista. Molempien kustantaja on Lärum.

PS JA JSKumpikin oli vahvasti sitä mieltä, että totta kai kirjan kannessa on alkuperäisen teoksen kirjailija, ei selkokieliseksi muokannut toimittaja. He ovat kertoneet tarinan uudelleen toisenlaista yleisöä varten.

Pohjimmiltaan kyse on kirjallisuuden saavutettavuudesta kuten Wivan keskustelun aluksi totesi: me kirjamessuilla parveilijat pidämme itsestäänselvänä, että saatavillamme on kirjoja, jotka aukeavat meille lukijoina enemmän tai vähemmän helposti. Näin ei ole kaikkien kohdalla.

Mainokset

Tietoja Löykkiön kirjasto. Löykkiö Library

Library nerd. Writer. Literature buff.
Kategoria(t): Kirjat, Kulttuuririennot Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s